Mutfak

Tokat çöreğinin lezzet ve hafiflik sırrı mayasında

Tokat çöreği, lezzetinin yanı sıra hafifliği ve tok tutma özelliği sayesinde Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında. İşte Tokat Çöreği Tarifi

 Tokat çöreğinin lezzet ve hafiflik sırrı mayasında

 Tokat kenti ile özdeşleşen yöresel lezzetler arasında yer alan Tokat çöreği'nin tuzsuz, şekersiz, cevizli, kuru üzümlü ve kakaolu çeşitleri de var. Çörek lezzetini ve hafifliğini nohut mayasından alıyor. 

Nohut mayası ile mayalanan çörek hamuru 3-4 saat bekletiliyor

Lezzetini ve hafifliğini nohut mayasından alan çöreğin tuzsuz ve şekersiz yapılanlarının yanı sıra cevizli, kuru üzümlü ve kakaolusu da var.

Nohut mayası ile mayalanan hamur 3-4 saat bekletiliyor. Daha sonra şekil verilip fırında pişiriliyor.

Kentteki fırınlarda da ramazan ayı dolayısıyla çörek yapımında yoğunluk yaşanıyor. Gramajına ve katkı maddesine göre 10 ila 20 lira arasında satışa sunulan çörek, Tokat'ın yanı sıra diğer illerden de talep görüyor.

1 Hafta bayatlamadan yenilebiliyor

Dayanıklılık süresi 1 hafta kadar olan çörek, istek üzerine yurt dışında yaşayan Tokatlı gurbetçilere de gönderiliyor.

Yeni nişanlanan kıza damat adayı tarafından ramazan ayında götürülen Tokat çöreğine ise "gelin çöreği" adı veriliyor.

Tokat'a özgü bir lezzet

Tokat çöreği ustası Mustafa Kiriş, babasından devraldığı mesleğini 26 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Yaptıkları çöreğin Tokat'a has bir ürün olduğuna işaret eden Kiriş, "Hiçbir ilde olmayan, ramazan ayında yapılan bir çörek. Midenin rahatlaması için iftardan sonra ve sahurda çok faydalıdır. Oruç tutulmasını kolaylaştırır." dedi.

Tokat Çöreği Malzemeleri

  • 100 ml  sıvı yağ
  • 125 gr yumuşak tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet büyük limonun suyu  
  • 100 ml su
  • Alabildiği kadar un
  • 150gr diş diş kırılmış ceviz içi
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı susam

Tokat Çöreği Tarifi

Büyükçe bir kasede yağlar karıştırılır. Tuz, şeker, 2 yumurta, limon suyu, suilave edilir. İyice karıştırılır. Kabartma tozu da ilave edilip karıştırıldıktan sonra yavaş yavaş un ve cevizler ilave edilmeye başlanır. Yumuşak bir hamur elde edilince (poğaça hamuru gibi) hamur toparlanır. Bir saat kadar dinlendirilir.

Tezgahın üzeri hafif unlanır ve hamur bir parmak kalınlığında yassıltılarak açılır.Çay bardağının ağzı ile yuvarlaklar kesilir, artan hamur tekrar toparlanır, açılır ve bitene kadar bardak ağzı ile kesmeye devam edilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralanır, üzerine  yumurta sarısı sürülür ve 160 dereceye ısıtılan fırında nar gibiolana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun!

Evde Ramazan Pidesi Tarifi Evde Ramazan pidesi yapmanın püf noktaları. Ramazan pidesinin malzemeleri nelerdir, pide nasıl pişirilir?

 

Ramazan pidesi yerken dikkat edilmesi gereken 3 noktaGörüntüsü ve kokusu ile insanı cezbeden Ramazan Pidesinin özellikle de sıcakken tadına doyulmaz. Ama o sıcacık lezzet sağlık açısından çok dikkatli olmayı gerektiriyor.

 

Yorumlar